استرپتومایسین چیست و برای درمان چه بیماریهایی به کار میرود؟
استرپتومایسین دارویی تخصصی برای درمان بیماریهایی با عفونت فعال مثل سل است. استرپتومایسین یک آنتی بیوتیک است به همین دلیل به صورت استرپتومایسین آزمایشگاهی جهت جلوگیری از رشد باکتری در کشت سلولی آزمایشگاهی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
استرپتومایسین برای درمان بیماریهای دیگری نیز مفید است. مصرف این دارو با نسخه پزشک معالج در دوره زمانی طولانی برای بهبود بیماری باید انجام شود. این دارو به صورت تزریق عضلانی یا وریدی استفاده میشود. ما در این مقاله موضوعاتی هم چون ساختار استرپتومایسین، موارد مصرف استرپتومایسین، روش استفاده از آن، ویژگیهای استرپتومایسین، عوارض استرپتومایسین، موارد منع مصرف استرپتومایسین، قیمت استرپتومایسین و شیوه خرید استرپتومایسین را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
ساختار استرپتومایسین چگونه است؟
استرپتومایسین یک آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزیدی است و برای درمان بیماریهای عفونی باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد. فرمول شیمیایی آن C_21 H_39 N_7 O_12 است. بزرگترین ویژگی آمینوگلیکوزیدها آن است که با اتصال به ریبوزوم در باکتریها مانع سنتز پروتئین در آنها میشود. این دارو برای ورود به داخل پوشش سلولهای باکتریایی به اکسیژن نیازمند است، به همین دلیل روی بیهوازیهای مطلق که شامل دسته خاصی از باکتریها میشوند، اثر ناچیزی میگذارد. مصرف پنی سیلین در کنار این دارو تاثیر آن را بیشتر میکند، زیرا پنی سیلین در مهار کردن سنتز دیواره سلولی نقش بسیار موثری دارد. این دارو به شکل خوراکی مصرف نمیشود زیرا جذب دیواره گوارشی نخواهد شد.
استرپتومایسین چگونه به کشت سلولی کمک میکند
برای جلوگیری از رشد میکروارگانیسمها در محیط کشت سلولی، باید از آنتی بیوتیکها استفاده کنیم که بهترین آنها استرپتومایسین و پنیسیلین برای باکتریها است.
استرپتومایسین با اتصال به زیر واحد S۳۰ ریبوزوم باعث مهار سنتز پروتئین در پروکاریوتها میشود.
دقت کنید که استفاده دایمی و روزمره از آنتی بیوتیکها در محیط کشت سلولی در آزمایشگاهها لازم نیست. استفاده مدام باعث تولید سوشهای مقاوم میشود که ریشه کن کردن این میکروبها مشکلتر بوده و نیاز به آنتی بیوتیکهای قویتر را ایجاد میکند. آنتی بیوتیکهای قویتر نیز ممکن است برای سلولهای کشت شده مضر باشند.
شیوه مصرف استرپتومایسین
اریپتومایسین به صورت تزریق عضلانی یا وریدی استفاده میشود. جذب این دارو پس از تزریق عضلانی سریع و کامل است. زیرا آمینوگلیکوزیدها از راه عضلات جذب میشوند. پس از جذب در اغلب بافتها و مایعات بدن منتشر میشوند و بیشترین غلظت را در ادرار دارند. غلظت سرمی این دارو ۳۰ الی ۶۰ دقیقه پس از تزریق عضلانی و ۱۵ الی ۳۰ دقیقه پس از تزریق وریدی به حداکثر خود میرسد. دفع آمینوگلیکوزیدها بیشتر از طریق کلیه است، به همین دلیل در صورت داشتن عیب یا بیماری در کلیه امکان تجمع آن در بدن وجود دارد. نیمه عمر آمینوگلیکوزیدها ۲ الی ۴ ساعت است که درصورت دفع نشدن از کلیه تا ۱۰۰ ساعت نیز افزایش مییابد.
موارد مصرف استرپتومایسین
اریپتومایسین برای درمان عفونت سل کاربرد دارد. این دارو به همراه بقیه داروهای ضد سل استفاده میشود. از آنجا که درمان سل یک تا دو سال طول میکشد، درصورت بروز عوارض احتمالی مصرف آن باید قطع شود و از داروهای جایگزین استفاده شود.
استرپتومایسین در درمان بیماریهای اندوکاردیت باکتریال ناشی از استرپتوکک، تولارمی، تب مالت، طاعون، شانکروئید، سوزاک حاد، گرانولوم مغبنی یا اینگوینال، عفونت ادراری ناشی از اشریشیاکلی، پروتئوس، انتروباکتر آئروژنس، کلبسیلا پنومونیه مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از کاربردهای جالب استرپتومایسین استفاده در کارهای تحقیقاتی آزمایشگاهی است.استرپتومایسین به عنوان یک مکمل و افزودنی به محیط کشت پایه سلولهای یوکاریوتی اضافه و منجر به مهار آلودگیهای باکتریایی گرم مثبت و منفی میشود. این ماده بعد از ترکیب با پنیسیلین محیط مناسب و عاری از آلودگی برای کشت و رشد سلولی ایجاد میکند.
عوارض مصرف استرپتومایسین چست
عوارض مصرف در دستگاههای مختلف بدن در ادامه به صورت جداگانه شرح داده میشود.
قلبی عروقی: افت فشار خون
سیستم اعصاب مرکزی: تب دارویی، مورمور شدن صورت، سردرد، سمیت عصبی
پوستی: درماتیت اکسفولیاتیو، راش پوستی، کهیر
گوارشی: تهوع، استفراغ
ادراری تناسلی: آزوتمی (تشکیل فرآوردههای زاید نیتروژن در خون)، سمیت کلیوی
هماتولوژی و انکولوژی: افزایش سطح ائوزینوفیل خون، آنمی همولیتیک، لکوپنی، پان سیتوپنی (کاهش تمام سلولهای خون)، ترومبوسیتوپنی
ازدیاد حساسیت: آنافیلاکسی، آنژیوادم
عصبی، عضلانی و اسکلتی: درد مفاصل، لرزش، ضعف
چشمی: تنبلی چشم
گوشی: سمیت شنوایی، سمیت گوشی و ستیبولار
تنفسی: تنگی نفس
محلول پنی سیلین و استرپتومایسین
ترکیب این دو ماده در محیط کشت سلولی پستانداران برای جلوگیری از آلودگی ناشی از باکتری استفاده میشود. پنی سیلین یک آنتی بیوتیک بتا لاکتام است و برای از بین بردن باکتریهای گرم مثبت مورد استفاده قرار میگیرد. استرپتومایسین یک آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزیدی است و برای از بین بردن باکتریهای گرم منفی مورد استفاده قرار میگیرد. البته به منظور کنترل بیشتر روی آلودگی در یک محیط کشت سلولی از جنتامایسین سولفات یا کانامایسین سولفات نیز استفاده میشود. این محلول برای استفاده در محیط کشت مناسب است و نباید از آن در درمان انسانی یا حیوانات استفاده نمود.
موارد منع مصرف استرپتومایسین
اگر حساسیت مفرط به داروی استرپتومایسین و سایر آمینوگلیکوزیدها دارید و مصرف آن باعث بروز علایم مسمومیت میشود و در صورت ابتلای بیمار به میاستنی گراو مصرف آن باید قطع شود.
مصرف این دارو برای زنان باردار میتواند عوارض جانبی بر روی جنین بگذارد و باعث ناشنوایی هر دو گوش جنین شود. این دارو تنها در صورتی برای زنان باردار تجویز میشود که عفونت تهدید کنندهی زندگی باشد و سایر داروهایی که عوارض کمتری دارند برای فرد موثر نباشد، در غیر این صورت مصرف آن برای زنان باردار ممنوع است.
هنگام مصرف استرپتومایسین چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد
در هنگام شیر دادن به نوزاد ترشح اریپتومایسین در شیرنوزاد عوارضی خواهد داشت، به همین دلیل در هنگام مصرف این دارو باید شیر دادن به نوزاد قطع شود.
فاصله زمانی بین دفعات مصرف دارو در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه باید افزایش یابد.
در صورت مصرف دراز مدت آن در صورت بروز علایم مسمومیت مصرف باید قطع شود.
محل تزریق دارو در هر بار تزریق باید عوض شود. همچنین تزریق بیش از 500mg/ml توصیه نمیشود.
تداخل دارویی استرپتومایسین
مصرف همزمان استرپتومایسین با داروهای سفالوسپورینها به ویژه سفالوتین، آمفوتریسین، سیکلوسپورین و داروهای سیتوتوکسیک خطر بروز مسمومیت کلیوی و بیماریهای گوش را افزایش میدهد.
مصرف همزمان استرپتومایسین با داروهای نئوستیگمین و پیرویدوستیگمین اثر داروهای کولینرژیک را کاهش میدهد.
مصرف همزمان استرپتومایسین با داروهای مسدود کننده عصب و عضله ممکن است موجب ضعف بیشتر عضلات اسکلتی، ضعف تنفس و حتی آپنه شود.
مصرف همزمان استرپتومایسین با داروهای صدرگروه لوپ ممکن است خطر مشکلات شنوایی را بیشتر کند.
مصرف همزمان استرپتومایسین با کاپرئومایسین خطر بروز مشکلات گوش و کلیه و انسداد عصب-عضله را افزایش میدهد.
خرید استرپتومایسین
استرپتومایسین در درمان بیماریهای عفونی باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد. برای خرید استرپتومایسین به صورت مایع در بازار بستهبندیهایی در اندازههای ۵ میلی لیتری، ۵۰ میلی لیتری یا ۱۰۰ میلی لیتری وجود دارد. اصلیترین چیزی که در قیمت اریپتومایسین تاثیر گذار است، کیفیت آن است. پیش از خرید استرپتومایسین ابتدا میبایست به شیوه تولید و شرایط نگهداری آن توجه کرد. ما استرپتومایسین با کیفیت عالی را از شرکتهای معتبر خارجی وارد میکنیم. برای جلوگیری از ضرر احتمالی در خرید استرپتومایسین بهتر است با مشاوران و کارشناسان موثق و با دانش در زمینه خریداسترپتومایسین و قیمت استرپتومایسین مشاوره کرد.
ما در شرکت دارویی دانا فارمد با سابقه چندینساله، اصالت و درصد خلوص استرپتومایسین و کیفیت آن را تضمین میکنیم و آن را با قیمت مناسب به صورت استرپتومایسین آزمایشگاهی و صنعتی در اختیار شما قرار میدهیم.
قیمت استرپتومایسین
شرکت دارویی دانافارمد امکان خرید استرپتومایسین و آگاهی از قیمت استرپتومایسین بیواسطه را در اختیار شما قرار میدهد. محصولات ما از شرکتهای معتبر خارجی تهیه و با دقت حمل و نقل و نگهداری میشوند.
مصرف کنندگان استرپتومایسین آزمایشگاهی و صنعتی میبایست قیمت استرپتومایسین را با توجه به آنچه از خلوص و ویژگی شیمیایی و کیفیت و… محصول در نظر دارند بررسی کنند. همچنین نحوه سفارش و میزان سفارش نیز در قیمت استرپتومایسین تاثیرگذار است.
در حال حاضر به دلیل وارداتی بودن استرپتومایسین، قیمت استرپتومایسین در بازار نوسان زیادی دارد. برای تهیه استرپتومایسین با کیفیت مطلوب و آگاهی از قیمت استرپتومایسین میتوانید با کارشناسان و متخصصان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید. شرکت دارویی دانافارمد امکان خرید استرپتومایسین و آگاهی از قیمت استرپتومایسین بیواسطه را در اختیار شما قرار میدهد. محصولات ما از شرکتهای معتبر خارجی تهیه و با دقت حمل و نقل و نگهداری میشوند.
نتیجه گیری
استرپتومایسین دارویی تخصصی برای درمان بیماریهایی با عفونت فعال مثل سل است. استرپتومایسین یک آنتی بیوتیک است به همین دلیل به صورت استرپتومایسین آزمایشگاهی جهت جلوگیری از رشد باکتری در کشت سلولی در آزمایشگاهها نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
این دارو به صورت تزریق عضلانی یا وریدی استفاده میشود. جذب این دارو پس از تزریق عضلانی سریع و کامل است.
در هنگام شیر دادن به نوزاد ترشح استرپتومایسین در شیرنوزاد عوارضی خواهد داشت، به همین دلیل در هنگام مصرف این دارو باید شیر دادن به نوزاد قطع شود. فاصله زمانی بین دفعات مصرف دارو در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه باید افزایش یابد. در صورت مصرف دراز مدت آن در صورت بروز علایم مسمومیت مصرف باید قطع شود. محل تزریق دارو در هر بار تزریق باید عوض شود.
مصرف همزمان استرپتومایسین با تعدادی از داروها ممکن است عوارضی در پی داشته باشد که ما در این مقاله به آن اشاره کردیم.