استون خشک محصولی بدون آب است که هیچ گونه محتوای آبی ندارد و به عنوان یک حلال خشک شناخته میشود. این محصول بسیار گران است پس اگر واقعا به آن نیاز دارید خریداری کنید. گروه دانا فارمد اطلاعات مفید و کاربردی را درباره این ماده جمع آوری و در اختیار شما عزیزان قرار میدهد. اما با این حال گروه مشاورین ما همیشه آماده پاسخگویی به سوالات شما خواهند بود.
استون چیست؟
در ابتدا درباره استون توضیحاتی را ارائه میدهیم. استون یا پروپانون در واقع ترکیبی آلی و مایعی بی رنگ است. این ماده بسیار فرار و قابل اشتعال است و بوی بسیار تندی دارد که کاملا قابل تشخیص است. اما در برخی موارد بوی خوبی همانند بوی میوه را میتوان استشمام نمود. فرمول شیمیایی آن به صورت 2CO(CH3) است. این ماده به راحتی با آب ترکیب میشود و آن را به عنوان یک حلال آلی در آزمایشگاه ها، انواع صنایع و خانه مورد استفاده قرار میدهند. این ماده را به عنوان یک عنصر سازنده در شیمی آلی میشناسند.
اما آشنا ترین و رایج ترین کاربرد این ماده به عنوان پاک کننده لاک ناخن و همچنین رقیق کننده رنگ است. نکته جالب این است که این ماده به صورت کاملا طبیعی در خون و ادرار انسان وجود دارد. گفتنی است که استون در بدن انسان طی فرایندهای متابولیکی طبیعی ساخته و سپس دفع میشود. نکته ای که باید بگوییم این است که در افراد دیابتی این ماده به میزان بیشتری تولید میشود. جالب است این را بدانید که بدن ما هنگام تجزیه چربی این ماده شیمیایی را تولید خواهد کرد. این مقاله درباره استون خشک است که کاملا بدون آب است. در ادامه این موضوع را به صورت کامل توضیح خواهیم داد.
آیا استون برای ناخن ها مضر است؟
گفته شد که استون یک ماده حلال است که در پاک کننده های لاک ناخن یافت خواهد شد. عملکرد این ماده با شکستن لاک ناخن و از بین بردن آن از روی ناخن صورت میگیرد. اما در جواب این سوال که آیا استون سمی است و برای ناخن ها ضرر دارد، باید گفت که استون اصلا سمی نیست اما اگر به صورت خوردن مصرف شود، خطرناک خواهد بود. اما این ماده میتواند تاثیراتی روی
ناخن ها و پوست اطراف آنها داشته باشد. قابل ذکر است که استون تا حدودی کوتیکول ها و پوست اطراف ناخن را کم آب میکند. پس از مدتی امکان دارد ناخن ها خشک شوند و به راحتی بشکنند. این اثر استون در دراز مدت صورت میگیرد و میتوان برای جلوگیری از آن از محصولات بهداشتی موثر استفاده نمود. همچنین کوتیکول ها خشک، قرمز و حتی پوسته پوسته میشوند و باید گفت که باعث تحریک آنها میشود. حتی این نکته را نیز یادآور شویم که لاک پاک کن های بدون استون نیز از مواد شیمیایی تولید شده اند و تاثیراتی روی ناخن میگذارند. برخی اعتقاد دارند که از محصولات طبیعی برای پاک کردن لاک استفاده کرد، که همین ماده ها نیز تاثیراتی روی ناخن ها دارند. در مورد مضر و سمی بودن استون تحقیقات زیادی انجام نشده است اما باید گفت که فعلا همین ماده را برای پاک کردن لاک استفاده مینمایند. در ادامه به توضیح درباره استون خشک میپردازیم.
ترکیبات خشک یا بی آب چیست؟
قبل از این که درباره استون خشک توضیحاتی ارائه دهیم، باید بدانیم که ترکیب بی آب یا خشک چیست. اگر در هر ترکیبی از عبارت بی آب یا خشک استفاده شده باشد، به این معنا است که آب را از اجزای آن ماده حذف کرده اند. پس به محض مشاهده این عبارت میتوانید متوجه عدم وجود آب در ترکیب آن ماده بشوید. گفتنی است که این ترکیبات خالص هستند و به شیوه ای بسته بندی میشوند که به هیچ وجه رطوبت وارد آن نشود و همین خلوص ماده تا مدت ها باقی میماند. در این بسته ها رطوبت گیر مورد استفاده قرار میگیرند. هدف از این ترکیبات نیز چیزی جز این نیست. برخی از عملکردها برای واکنش های مختلف در سطح شیمیایی چه در سطوح سنتی و چه در محیط آزمایشگاه انجام میشود. در روش های مختلف به شما نشان داده میشود که به چه میزان باید آب را از ترکیبات جدا ساخت که خشک به حساب بیایند.
اطلاعات مهم قبل از ساخت استون خشک
استون خشک در واقع همان استون است که به شکل بی آب و خشک در آمده است. در واقع این ماده یک جزء است که آب آن خارج شده و باید گفت که یک ترکیب آلی به شمار میرود. در تشکیل مولکولی آنها دو اتم کربن وجود دارد. باید توضیح داد که این ترکیب به دلیل حضور در ترکیب هر مولکول از گروه C=O یعنی کربونیل در گروه کتون طبقه بندی میشوند. قابل ذکر است که در این ماده، کربن به دو اتم کربن دیگر پیوند میخورد. نکته ای که شاید جالب باشد این است که نام استون از قوانین شیمی گرفته شده است. استون را میتوانید با نام پروپانون نیز مشاهده نمایید.
مهمترین خصوصیات استون را بدانیم
اگر تصمیم به ساخت استون خشک گرفته اید، بهتر است بارزترین خصوصیات این ترکیب را بدانید. استون همان گونه که قبلا توضیح داده شد، مایعی بی رنگ با بوی تند است که البته در برخی موارد بوی خوشایند شبیه به میوه خواهد داشت. این مایع به شدت قابل اشتعال است و بسیار فرار است و به خوبی در آب حل میشود. در مورد فرمول مولکولی هم در قسمت های قبل توضیح داده شد. این ماده به صورت حلال در الیاف مصنوعی، ابزارهای پاک کننده، رزین های نازک کننده، پلاستیک، لاک، رنگ، چسب، محصولات اپوکسی، محصولات مراقبت از ناخن، پاک کننده های چوب و وسایل فلزی و شیشه ای وجود خواهد داشت. همچنین استون در صنایع مختلف کاربرد دارد که از آن جمله میتوان صنعت الکترونیک و نساجی را نام برد. در الکترونیک برای به عنوان یک جزء در محصولات نگهداری کارت و ریزمدارها و در صنعت نساجی برای محصولات پاک کننده پشم استفاده میشود.
طرز تهیه استون خشک
برای این که استون خشک را بتوان تولید نمود، میتوان روش های متعددی را به کار برد. به عنوان مثال میتوان با افزودن سولفات منیزیم در دمای بالا این کار را انجام داد. در روش دیگر بر اساس نقطه جوش با ترکیبات با قابلیت رطوبت سنجی کار میشود و در آن از سدیم استفاده میشود. همچنین میتوان با قلیایی کردن، با استفاده از هیدروکسید پتاسیم این فرایند را انجام داد. این فرایندهای آب گیری و خشک کردن در برج های تصفیه که به آنها ستون های گراب نیز میگویند انجام میشوند. استون خشک از طریق اکسیداسیون الکل های ثانویه و با افزودن محلول های کرون- سولفوریک یا با ترکیبی به نام اکسید مس و با قرار دادن این ترکیب در دمای بالا به دست میآید. برای به دست آمدن این ماده میتوان از روش هیدرولیز آلکین ها استفاده نمود. برای این کار از کاتالیزور اسید سولفوریک و سولفات جیوه بهره میبرند.
سخن پایانی
در سایت دانا فارمد شما میتوانید با انواع مواد آشنا شوید و اطلاعات خود را در شرایط لازم مورد استفاده قرار دهید. در این دانشنامه شما را با استون خشک آشنا کرده ایم. توضیحات لازم درباره استون مایع و خشک را به شما ارائه دادیم و سوالات احتمالی شما را نیز پاسخگو خواهیم بود.
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام
بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام
1 نظر
تمامی محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.