دناتونیوم بنزوات تلخ ترین ماده شیمیایی در جهان است که بشر تاکنون توانسته بشناسد. این دانشنامه توسط سایت دانا فارمد تدارک دیده شده است و درباره شکل ظاهری، خواص شیمیایی و کاربرد آن صحبت خواهد شد.
خلاصه درباره دناتونیوم بنزوات
همان گونه که گفته شد این ماده را تلخ ترین ماده شیمیایی در جهان میشناسند. دناتونیوم بنزوات به صورت پودر جامدی به رنگ سفید است. از آن در صنایع رنگرزی و ساخت مواد شوینده و سایر مواد استفاده میشود همچنین از این ماده شیمیایی برای تلخ کردن انواع الکل ها به کار میرود. آن را جزء مواد شیمیایی صنعتی دسته بندی میکنند. فرمول شیمیایی این ماده به صورت C28H34N203 است. هیچ کس قادر به تحمل تلخی این ماده نیست و حتی اندازه ۱۰ قسمت در یک میلیون نیز بسیار آزار دهنده خواهد بود. یکی از موارد استفاده از این ماده تلخ شیمیایی در باغ وحش ها است. در واقع آن را برای آموزش حیوانات مورد استفاده قرار میدهند. دلیل این کار حساس بودن حیواناتی مثل گربه، سگ، اسب، خوک و گوزن به مزه تلخ این ماده است.
اطلاعات کامل درباره دناتونیوم بنزوات
کشف این ماده شیمیایی به آزمایشگاه ها بر میگردد. در واقع زمانی که افراد در آزمایشگاه بر روی لیکادوئین کار میکردند، موفق به کشف دناتونیوم بنزوات شدند. رنگ این ماده سفید است و به صورت پودر جامد دیده میشود. هیچ گونه بویی ندارد و مزه آن بسیار تلخ است. حساسیت انسان و سایر موجودات دانشمندان را بر آن داشت که استفاده های خاصی از این ماده بکنند. به عنوان مثال با استفاده از تلخی این ماده، برخی از مواد که نباید به صورت عمدی یا تصادفی خورده شوند را تلخ میکنند. برخی از افراد تصور میکنند که این ماده به دلیل تلخی زیاد قابل استفاده نیست. در صورتی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و کاربردهای زیادی دارد.
استفاده از این ماده تلخ در الکل
یکی از موارد مهم استفاده از این ماده تلخ، در الکل است. گفتنی است که اداره کل تظارت بر امور دارو و مواد مخدر وزارت بهداشت ایران این تصمیم را گرفته است. این تولید کنندگان موظف هستند که از دناتونیوم بنزوات در الکل ها استفاده نمایند. اما دلیل این کار جلوگیری از استفاده و مصرف عمدی الکل است.
کاربردهای دیگر دناتونیوم بنزوات
از این ماده در موارد زیادی استفاده میشود. شاید تلخی دناتونیوم بنزوات نه تنها مصرف آن را کم نکرده بلکه در موارد زیادی کاربرد دارد. برای تلخ کردن اتیلن گلیکول و متانول از این ماده استفاده مینمایند. همچنین یکی از کاربردهای دیگر آن در ساخت ضد یخ است. در صنایع رنگرزی این ماده را به کار میبرند که شاید واقعا برای شما باعث تعجب باشد. در تولید برخی از مواد مثل پاک کننده های سرویس های بهداشتی، صابون مایع و شامپو، نرم کننده لباس، خوشبو کننده های منازل و محیط های عمومی، رنگ مو، پولیش دهنده ماشین ها و مواد دفع حشرات این ماده کاربرد خواهد داشت. همچنین در دفع حشرات بزرگ میتوان روی این ماده حساب کرد. یکی از موارد عجیب استفاده از این ماده، برای ترک دادن عادت جویدن ناخن است.
آیا دناتونیوم بنزوات عوارض زیاد دارد
تلخ بودن این ماده ذهن افراد جامعه را درگیر این موضوع کرده که بسیار سمی بوده و خطرات جدی به همراه دارد. چون تلخی دناتونیوم بنزوات بیش از اندازه بوده و این ذهنیت را به وجود آورده که بسیار سمی است. برخی این اعتقاد را دارند که این ماده بر روی بدن انسان و حیوانات تاثیر جدی میگذارد و باعث آسیب میشود. اما تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است و نتایج به دست آمده نشان داده اند که این ماده علیرغم تلخی غیر قابل تحمل، بی خطر بوده و سمی نیست. تحقیقات گسترده ثابت نموده اند که مصرف این ماده بر روی ارگان های مختلف بدن هیچ تاثیری ندارد و آسیبی به آنها وارد نمیسازد.
با ویژگی های شیمیایی دناتونیوم بنزوات آشنا شویم.
همان گونه که در ابتدای این مقاله نیز گفته شد، شاخص ترین ویژگی و در واقع مهم ترین آنها تلخی بیش از حد دناتونیوم بنزوات است. در یک محاسبه تقریبی درجه تلخی کویین را یک در نظر گرفته اند. سپس برای اثبات درجه تلخی دناتونیوم، آن را با عدد هزار نشان داده اند. از این رو با قاطعیت این ماده را تلخ ترین ماده جهان معرفی کردهاند. در مورد ساختار شیمیایی این ماده نیز باید گفت که نوعی نمک آمونیوم کواترنری است. این نمک از ترکیب یک کاتیون آمونیوم کواترنری و آنیون بی اثر مثل اسید بنزوئیک یا آنیون ساکارا به وجود میآید. شباهت این ماده به لیدوکائین که یک ماده برای بی حسی موضعی است بسیار زیاد است. تفاوت این رو به دلیل وحود گروه بنزیل در اتم نیتروژن آمینوی آن است.
آیا این ماده در صنایع استفاده میشود؟
امروزه از این ماده در برخی ترکیبات شیمیایی سمی و نسبتا سمی کاربرد دارد. قابل ذکر است که تلخی زیاد دناتونیوم بنزوات و اضافه کردن آن به مواد سمی و نیمه سمی فایده های زیادی دارد. در واقع افرادی که به طور عمدی یا غیر عمدی بخواهند از ماده سمی بخورند، به دلیل تلخی بیش از اندازه آن، ازخوردن سر باز میزنند.باید گفت که این ماده شیمیایی کاملا پایدار است و میتواند با اکثر مواد شیمیایی دیگر سازگاری داشته باشد. به صورت دقیق تر توضیح دهیم که اضافه کردن این ماده به مواد شیمیایی دیگر اصلا کارایی و خاصیت آن مواد را تحت تاثیر نمیگذارد. از این رو دست افراد باز است و میتوانند از این ماده در صنایع مختلف استفاده نمایند. از آن جایی که این ماده بسیار تلخ است کار کردن با آن مشکل است. به همین دلیل تولیدکنندگان این ماده را به شکل محلول در اتانول در میآورند. از لحاظ غلظت نیز میزان های مشخصی را در نظر میگیرند و در واقع در غلظت های بالا تولید میکنند. در این صورت صنایع مختلف با توجه به نیاز خود قادر هستند این ماده شیمیایی را خریداری کنند.
هنگام استفاده از دناتونیوم بنزوات چه نکات ایمنی را باید رعایت نمود.
طبق تحقیقات متعدد مشخص شده که دناتونیوم بنزوات ماده ای سمی نیست و تنها ویژگی آن تلخی بیش از حد است. این ماده تاثیرات آسیب زا روی بدن ندارد. اما با این حال توصیه میشود که هنگام کار با این ماده تمام نکات ایمنی رعایت شود. تلخ بودن این ماده باعث شده که به مواد دیگر اضافه شده و از خوردن عمدی یا غیر عمدی آن ماده جلوگیری شود. این مسئله به تولید کنندگان کمک کرده تا از این ماده برای حفظ سلامتی مصرف کنندگان و مشتری مداری استفاده نمایند.
رفع مشکل جویدن ناخن با این ماده
از آن جایی که این ماده سمی نیست، از تلخی آن استفاده دیگری نیز میشود. در برخی افراد که مشکل جویدن ناخن وجود دارد یا عادت به مکیدن انگشت دیدن میشود، کافی است این ماده را مورد استفاده قرار داد و آن عادت ها را از بین برد. برای این کار انگشت یا ناخن را با حجم مشخصی از دناتونیوم بنزوات آغشته میسازند.
سخن پایانی
این ماده علیرغم تلخی زیاد به هیچ عنوان سمی نیست. از این رو کاربردهای زیادی از دناتونیوم بنزوات صورت میگیرد. سایت دانا فارمد با ارائه این مطالب در مورد این ماده، شما را بیشتر با آن آشنا ساخته است.
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام
بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام
1 نظر
تمامی محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.