ژلان گام نوعی پلی ساکارید یونی است که به وسیله نوعی باکتری تولید میشود. برای آشنایی بیشتر با این ماده مقاله نگارش شده توسط گروه دانا فارمد را مطالعه بفرمایید.
همه چیز درباره ژلان گام
ژلان گام به صورت صمغ بوده و در صنایع غذایی به عنوان غلیظ کننده و پایدار کننده مورد استفاده قرار میگیرد. در نوشیدنی هایی مثل خاکشیر، تخم شربتی، آلوئه ورا و همچنین نوشیدنی های لبنی این ماده کاربرد دارد. این ماده میتواند تخم شربتی، پالپ و تکه های میوه را در نوشیدنی ها به صورت معلق نگه دارد. همچنین میتواند در آب نبات ها و شیرینی ها ژل به وجود بیاورد. میتوان این ماده را جایگزین آگار نمود.
ویژگی های مهم ژلان گام
بافت ژلان گام شکننده و ظاهری شفاف و زلال دارد. طعم آن به خوبی آزاد میشود و در دهان حس خامه ای به وجود نمیآورد. در مقابل انجماد و آب شدن اصلا مقاومت نشان نمیدهد اما آب نمیاندازد. نسبت به آگار در مقابل حرارت مقاومت بیشتری دارد. بافت بسیار خاص ژله ای ایجاد میکند و در آب سرد نیز حل میشود اما در آب گرم یا داغ، الکل، شکر و گلیسیرین به راحتی حل خواهد شد. برای تشکیل گوی های خوراکی میتوان ژلان گام را جایگزین سدیم آلژینات نمود.
ژلان گام
ژلان گام به عنوان یک افزودنی غذایی به کار میرود. البته کاربردهای مختلفی دارد که در این مقاله به آن میپردازیم. خاصیت ها و عملکرد این ماده را مورد بررسی قرار میدهیم. همچنین موارد کاربرد آن را نیز بیان میکنیم. از این گونه مقاله ها درباره انواع مواد و داروها در سایت دانافارمد قابل دسترسی هستند. فقط کافی است وارد این سایت شوید و مطالب مفید آن را مطالعه نموده و آگاهی به دست بیاورید.
ژلان گام را بشناسیم.
ژلان گام یک پلی ساکارید آنیونی محلول در آب است. در ابتدا از بافت گیاه زنبق در پنسیلوانیا کشف و مورد استفاده قرار گرفت. کاربرد اولیه آن به عنوان عامل ژل کننده بود. سپس در سال ۱۹۸۸ در ژاپن برای مصارف غذایی، غیر غذایی، آرایشی و دارویی مورد استفاده قرار گرفت. این ماده در شیرهای گیاهی برای معلق نگه داشتن پروتئین گیاهی آن کاربرد دارد. موارد گفته شده، خلاصه ای از کاربردهای این ماده بود. در ادامه به تفصیل درباره ژلان گام صحبت خواهیم کرد.
خاصیت ژل کنندگی این ماده
همان طور که از اسم این ماده مشخص است، ژلان گام یک عامل ژل کننده است. در واقع این ماده در کشت میکروبیولوژیکی جایگزین آگار میشود. یکی از نکته های جالب درباره ژلان گام این است که میتواند حرارت ۱۲۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. به همین دلیل در کشت میکروارگانیسم های گرمادوست استفاده خواهد شد. یکی از موارد استفاده این ماده به عنوان عامل ژل کننده، در کشت سلول های گیاهی است. این ماده یک ژل بسیار شفاف تولید میکند و تجزیه و تحلیل میکروسکوپی نوری سلول ها و بافت ها را آسان میکند. در تولید آدامس جایگزینی برای ژلاتین است. این ماده میتواند در تولید بستنی و شربت استفاده شود البته برای این کار باید به درستی هیدراته شود. ژلان گام با وجود گرانی باز هم مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده در صنایع غذایی
همان گونه که گفته شد ژلان گام در ابتدا جایگزین ژلاتین و آگار شد. اکنون از این ماده در تولید انواع غذاهای فرآوری شده استفاده میشود. از این غذاها میتوان انواع مربا، آب نبات، گوشت و شیرهای گیاهی غنی شده نام برد. در واقع این ماده یک افزودنی غذایی به حساب میآید. از آن برای چسباندن، تثبیت یا بافت غذاهای فرآوری شده استفاده خواهد شد. انواع دیگری از عوامل ژل کننده مورد استفاده بود. از این مواد میتوان صمغ گوار، کاراگینان، آگار آگار و صمغ زانتان را نام برد که اکنون ژلان گام جایگزین آنها شده است. خاستگاه طبیعی این ماده نیلوفرهای آبی زیبا است. اما این ماده در محیط آزمایشگاهی نیز تولید میشود. برای تولید مصنوعی این ماده از روش تخمیر قند با سویه خاصی از باکتری استفاده میشود. ژلان گام یک ژل شفاف تولید میکند که به گرما حساس نیست و این نکته مثبت آن به حساب میآید. این ماده یک جایگزین خوب و مناسب برای ژلاتین است. ژلاتین از پوست، غضروف و یا استخوان حیوانات به دست میآید. به این صورت این ماده جایگزین بسیار خوبی به شمار میرود.
کاربردهای مختلف دیگر ژلان گام
خاصیت ژل کنندگی ژلان گام برای تولید انواع ژله کاربرد بسیاری دارد. این ماده به دسرها بافت خامه ای میدهد. در تولید محصولات پخته شده نیز کاربرد دارد و قوام ژله مانند به آنها میدهد. استفاده از ژلان گام در تولید غذاهای لذیذی مثل کرم بروله تاثیر خوبی دارد. این ماده احتمال ذوب این غذاها را کاهش خواهد داد. جالب است بدانید که این ماده در آب میوه های غنی شده نیز مورد استفاده قرار میگیرد. تاثیر جالب این ماده بر روی آب میوهها این است که مواد مغذی مکمل مثل کلسیم را تثبیت میکند. در واقع ازته نشین شدن این ماده ها در آب میوه جلوگیری میکند رو آنها را به صورت مخلوط در نوشیدنی نگه میدارد.
کاربرد پزشکی ژلان گام
یکی ازموارد استفاده ژلان گام، در پزشکی است. کاربرد پزشکی و دارویی این ماده نیز بسیار اهمیت دارد. در واقع از این ماده برای بازسازی بافت، تسکین آلرژی، مراقبت از دندان ها، ترمیم استخوان و تولید بعضی از داروها استفاده خواهد شد. تقویت بافت ها از اثرات مهم این ماده در صنعت داروسازی به شمار میرود.
غذاهای محتوی این ماده
غذاهای زیادی را میتوان نام برد که محتوی ژلان گام هستند. در این قسمت از مقاله این مواد را عنوان خواهیم کرد.
نوشیدنی ها: این ماده در شیرها، آب میوه های غنی شده، شیر کاکائو و بعضی از نوشیدنی های الکلی وجود دارد.
شیرینی جات: خوراکی هایی که در قنادی مورد استفاده هستند شامل این مواد هستند. این مواد در آب نبات ها، مواد پر کننده شیرینی ها، محصولات پخته شده و آدامس ها وجود دارند.
لبنیات: ژلان گام در تولید بسیاری از مواد لبنی به کار میرود. شیرهای تخمیر شده، خامه، ماست مخصوصا انواع خامه ای، پنیرهای فرآوری شده حاوی این ماده هستند.
محصولات تولید شده از میوه: محصولاتی که از انواع میوه تولید میشوند حاوی ژلان گام هستند. انواع پوره میوه، مارمالادها، مرباها، ژله ها و میوه های خشک این مواد را در خود دارند.
غذاهای بسته بندی شده: ژلان گام در انواع غذاهای بسته بندی شده که این روزها طرفداران زیادی دارد نیز موجود است. از این مواد میتوان انواع غلات صبحانه، رشته های فرنگی، گنوکی سیب زمینی، نان های بسته بندی شده، رول ها و پاستاهای بدون گلوتن را نام برد.
سس ها: اگر دقت کرده باشید انواع سس ها حالت ژله مانند دارند. اکنون میدانیم که دلیل این امر چیست. ژلان گام در سس ها این حالت را به وجود میآورد. سس سالاد، سس کچاپ، خردل، کاسترد و سس های ساندویچ همگی این مواد را در خود دارند.
این ماده در سایر غذاها ازجمله گوشت های فرآوری شده، قلیه ماهی، سوپ ها، آبگوشت ها، چاشنی ها، پودر قند و شربت ها وجود دارد.
کاربرد ژلان گام در صنایع آرایشی بهداشتی
پودر ژلان گام به عنوان یک مادهی افزودنی به محصولات آرایشی و بهداشتی، مثل کرمهای صورت، شامپوها، ژل های استحمام و... اضافه میشود. این پودر در واقع یک نوع پلیبت فین (Polybutene) است که به دلیل خاصیتهایی مانند لطافت بالا، قابلیت انعطاف پذیری و چسبندگی، در تهیهی محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد.
پودر ژلان گام به عنوان یک عامل افزایش دهندهی ویسکوزیته، پایداری و چسبندگی در محصولات آرایشی و بهداشتی عمل میکند. همچنین، این پودر قابلیت جذب رطوبت را دارد و به همین دلیل به عنوان یک عامل نرم کننده در محصولات پوستی، مانند کرمهای مرطوب کننده به کار میرود.
فایده های ژلان گام
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ژلان گام فوایدی برای سلامتی بدن انسان دارد. این ماده حجم مدفوع را افزایش میدهد. یکی دیگر از مزیت های این ماده روان کردن حرکت غذاها در روده است. در نتیجه میتوان گفت که مشکل یبوست را از بین میبرد و درد را تسکین میدهد. البته نتایج به دست آمده کمی متفاوت بود و این نشان میدهد که با توجه به وضعیت گوارشی افراد تاثیر این ماده تفاوت خواهد داشت. ادعای دیگری نیز وجود دارد که از این ماده در تولید آدامس های کاهش وزن و کاهش سطح قند خون و کلسترول استفاده میشود. البته مطالعات کمی در این موارد صورت گرفته است. بنابراین نیاز است که تحقیقات بیشتر و علمی تری در این مورد انجام شود.
عوارض جانبی
در آزمایشات انجام شده عوارض جانبی خاصی دیده نشده است و آن را بی خطر میدانند. البته در یکی ازمطالعات حیوانی مشخص شده که استفاده در دوزهای زیاد باعث ناهنجاری هایی در پوشش روده میشود که این هم اثر مضر و بدی ندارد. البته یک مسئله وجود دارد که ژلان گام در برخی افراد کمی هضم را کند میکند. در چنین مواردی مصرف را باید قدری محدود کرد.
سخن پایانی
مقاله ای که مطالعه کردید درباره ژلان گام اطلاعات مفیدی ارائه داد. این ماده یک سازنده ژل است که استفاده های زیادی در صنعت غذایی، آرایشی و دیگر موارد دارد. مطالب مفید دیگری را میتوانید در سایت دانافارمد مطالعه فرمایید. این سایت با مشاوران مجرب خود همیشه با شما خواهد بود.
نمودار تغییر قیمت
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام
بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام
0 نظر
تمامی محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.