شناخت داروها در دنیای پزشکی نکته بسیار مهمی به حساب میآید. البته داروها را نمیتوان بدون اجازه و تجویز پزشک استفاده نمود اما آشنایی با آنها اهمیت زیادی دارد. در این مقاله پودر کلیندامایسین را مورد بررسی قرار میدهیم. آشنایی با این دارو میتواند کمک زیادی به شما بکند که بدون اجازه پزشک مصرف نکنید. پیشنهاد میکنیم که به سایت دانافارمد مراجعه کرده و استفاده بهینه از آن داشته باشید. این سایت دریچه ای به دنیای پزشکی به روی شما باز خواهد کرد.
توضیحی اجمالی درباره پودر کلیندامایسین
در این قسمت از مقاله این ماده را بیشتر وبهتر میشناسید. پودر کلیندامایسین دارویی آنتی بیوتیک است. در مواردی این دارو را تجویز میکنند که عفونت های جدی از طریق باکتری های بی هوازی ایجاد شده باشد. این دارو طبق نظر پزشک یا به صورت تنها یا در کنار داروهای دیگر تجویز خواهد شد. این دارو از طبقه لینکوزامید به حساب میآید. به هیچ عنوان سر خود این دارو را استفاده نکنید و آن را به هیچ بیماری توصیه نکنید.
عوارض جانبی پودر کلیندامایسین
هر دارویی امکان دارد عوارض جانبی بر بدن بیمار داشته باشد. البته عوارض بر روی بیماران مختلف فرق دارد و یکسان نیستند. در مورد پودر کلیندامایسین امکان دارد تغییر در عادات معده و درد شدید دیده شود. در بعضی موارد اسهال و کم شدن ادرار نیز وجود دارد. حتی امکان دارد پس از تزریق این دارو در دهان طعم فلزی احساس شود. هر کدام از این موارد ممکن است در بیمار دیده شود. در صورت مشاهده بهتر است به مراکز پزشکی مراجعه کنید. البته این نکته را عنوان کنیم که تمام این عوارض در بدن یک شخص خود را نشان میدهد.
شایع ترین عوارض جانبی
در قسمت قبل از عوارض کلی پودر کلیندامایسین صحبت کردیم. حالت تهوع، استفراغ، دل درد، بثورات خفیف پوستی، خارش و احتمالا ترشح در واژن نیز از رایج ترین عوارض این دارو هستند. باز هم تاکید میکنیم که این عوارض در همه پیدا نمیشود. اما به محض دیدن هر کدام از این موارد با پزشک خود مشورت کنید.
موارد استفاده از پودر کلیندامایسین
پودر کلیندامایسین در درمان عفونت های جدی که از باکتری های بی هوازی نشات گرفته اند مصرف خواهد شد. البته در درمان عفونت های ناشی از استرپتوکوک، پنوموکوک و استافیلوکوک نیز کاربرد دارد. نکته مهم درمورد این دارو این است که میتواند برای بیمارانی که به پنی سیلین حساسیت دارند استفاده شود. یکی از نکاتی که قبل از استفاده از این دارو باید بررسی شود نوع عفونت است. به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشک استفاده شود. در واقع نوع و ماهیت عفونت باید توسط پزشک مشخص شود و سپس طبق نظر او این دارو مورد استفاده قرار گیرد.
چه مواردی بی هوازی هستند
همانگونه که ذکر شد، پودر کلیندامایسین در مواردی که از باکتری های بی هوازی ایجاد میشود کاربرد دارد. عفونت های جدی در دستگاه تنفسی مثل آمپیم، پنومونیت و آبسه ریه از این دسته به شمار میروند. همچنین میتواند از عفونت های جدی پوست، سپتی سمی، عفونت های شکمی و آبسه داخل شکم نام برد. این باکتری های بی هوازی همچنین باعث عفونت در لگن و دستگاه تناسلی بانوان، در لوله تخمدان، سلولیت لگن و عفونت در واژن پس از جراحی خواهد شد.
توضیح درباره استرپتوکوک، استافیلوکوک و پنوموکوک
استرپتوکوک عفونت دستگاه تنفسی، پوست و بافت های نرم را شامل میشود. استافیلوکوک نیز دقیقا همان موارد را به وجود خواهد آورد. اما پنوموکوک عفونت های بسیار جدی دستگاه تنفسی را شامل میشود. درباره استفاده از پودر کلیندامایسین باید مطالعات باکتریولوژیک انجام شود. برای اثر بخشی دارو، باید ازطریق آزمایش ثابت شود که عفونت توسط باکتری های حساس ایجاد شده است. پس از آزمایش میتوان با خیال راحت از دارو استفاده نمود.
دوز پودر کلیندامایسین چگونه است؟
قبل از این که درباره دوز استفاده از پودر کلیندامایسین صحبت کنیم، این مسئله را عنوان میکنیم که در صورت بروز اسهال شدید در طول درمان، حتما باید مصرف این آنتی بیوتیک را قطع نمود. بزرگسالان در عفونت های جدی میتوانند هر شش ساعت ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم مصرف نمایند. دوز این دارو در بزرگسالان با عفونت های شدید تر هر شش ساعت ۳۰۰ تا ۴۵۰ میلی گرم است. در مورد اطفال در شرایطی که عفونت جدی داشته باشند، ۸ تا ۱۶ میلی گرم در سه یا چهار دوز مساوی میتوان استفاده کرد. اما در مواردی که عفونت شدیدتر باشد ۱۶ تا ۲۰ میلی گرم در سه یا چهار دوز مساوی مجاز است. بهتر است با یک لیوان پر آب مصرف شود تا از تحریک مری جلوگیری به عمل بیاید. این نکته را جدی بگیرید.
تداخل دارویی
پودر کلیندامایسین مسدودکننده عصبی عضلانی است و به همین دلیل امکان دارد تاثیر داروهای دیگر مسدود کننده را افزایش دهد. پس اگر بیماران از داروهای مسدودکننده استفاده میکنند، در مورد این دارو باید با احتیاط و با نظر پزشک خود اقدام نمایند. یکی از داروهایی که با پودر کلیندامایسین تضاد دارد، اریترومایسین است. این تضاد در آزمایشگاه نشان داده شده است. پس لازم است این دو دارو به طور همزمان مورد استفاده نگیرند. در موارد ضروری حتما باید تحت نظر پزشک معالج مصرف شود.
ممنوعیت استفاده در مننژیت
یکی از خاصیت های پودر کلیندامایسین این است که به اندازه کافی در مایع مغزی نخاعی منتشر نمیشود. پس این دارو نباید برای درمان مننژیت مورد استفاده قرار بگیرد. مننژیت ازبیماری های مهم است پس این نکته را جدی بشمارید.
موارد احتیاط استفاده از پودر کلیندامایسین
با بررسی و تحقیق این نتیجه به دست آمده است که پودر کلیندامایسین در بعضی موارد نباید استفاده شوند. بیماران مسن به سختی قادر هستند که اسهال را تحمل کنند. پس برای این بیماران باید تغییر دفعات روده را تحت نظر گرفت که آسیبی به بیمار نرسد. در افرادی که سابقه بیماری گوارشی مخصوصا کولیت دارند و بیماران آتوپیک این دارو را باید با احتیاط تجویز کرد. در مورد افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و کبدی نیاز به تغییر دوز نیست اما در مورد بیماران کبدی بهتر است آنزیم ها را به صورت دوره ای تعیین نمود. در واقع در طول درمان باید آزمایشات دوره ای کبد و کلیه را حتما انجام داد.
تاثیر بر باروری
این مورد را در موش های تحت درمان مورد آزمایش قرار دادند. نتیجه این بود که این دارو تاثیری بر باروری و توانایی جفت گیری ندارد. اما باز هم شرایط خود را با پزشک مشورت کنید.
استفاده از پودر کلیندامایسین در دوران بارداری
از آن جایی که مطالعه کافی در زنان باردار صورت نگرفته است، لازم است که در سه ماهه اول بارداری در صورت لزوم و تحت نظر پزشک تجویز شود. اما در سه ماهه دوم و سوم ناهنجاری دیده نشده است. اما برای اطمینان سر خود مصرف نکنید.
ممنوعیت استفاده برای مادران شیرده
پودر کلیندامایسین در شیر مادر ظاهر خواهد شد. پس احتمال دارد که بر روی نوزاد عوارض جانبی داشته باشد. از این رو این دارو نباید در دوران شیردهی مورد استفاده قرار گیرد. در مورد کودکان از تولد تا ۱۶ سالگی نیز مشکل خاصی دیده نشده است.
احتیاط در استفاده برای سالمندان
از آن جایی که افراد سالمند نمیتوانند عوارض ناشی از اسهال را تحمل کنند، پس باید این دارو با احتیاط تجویز شود. بهتر است در زمان مصرف، بیمار از نظر بروز اسهال تحت نظر باشد.
سخن پایانی
پودر کلیندامایسین از جمله داروهایی است که برای عفونت های ناشی از باکتری های هوازی تجویز خواهد شد. این مقاله را درباره این دارو و موارد استفاده و ممنوعیت آن به نگارش در آوردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه انواع داروها میتوانید با سایت دانافارمد ارتباط داشته باشید.
تمامی محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.